Bez kategorije

Suđenje Zeljkoviću: Maske kupovali po cijeni od 0,16 KM

Iako je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske za vrijeme pandemije virusa korona maske plaćao i preko 10 KM po komadu, bilo je i onih koje su se za potrebe Instituta kupovale po cijeni od svega 0.16 KM, otkriveno je u nastavku suđenja Branislavu Zeljkoviću i drugim optuženim za malverzacije prilikom javnih nabavki medicinske opreme za potrebe Instituta.

Suđenje optuženima u aferi „korona“ ugovori nastavljeno je saslušanjem vlasnika firme „FarStar OGIS medical“ iz Srpca, koja se bavi proizvodnjom hirurških kapa i maski. Iako ranije nisu poslovali na domaćem tržištu, direktor i suvlasnik Aleksandar Malijašević priznaje da su zbog vanrednih okolnosti bili primorani napraviti izuzetak.

“Nazvao me gospodin Zeljković. Rekao sam mu da ne možemo prodati maske, jer smo vezani ugovorom sa partnerima iz Njemačke. Insistirao je da se vidimo i nakon toga sam na svoju ruku pristao da prodam 10 hiljada maski Institutu za javno zdravstvo po cijeni od 0.16 KM po komadu”, prisjeća se Malijašević.

Pošto ranije nisu radili na domaćem tržištu, Malijašević svjedoči da je prodaja maski na prijedlog Zeljkovića obavljena preko firme „Sineks labaratorija“ Sanija Crljića, koji je maske prodavao Institutu. Ostalo je nejasno po kojoj cijeni je „Sineks labaratorija“ maske prodavala Institutu.

“Kasnije smo od poslovnih partnera dobili odobrenje da maske prodajemo i na domaćem tržištu, po cijeni od 0.5 KM. Od marta do juna 2020. godine prodali smo oko 300 hiljada maski. Crljić je po maske uglavnom dolazio sam, radilo se o manjim količinama koje mogu da stanu u automobil. Plaćanje je bilo uredno i nismo imali nikakvih problema”, kaže Malijašević.

Mane Zatezalo, rukovodilac proizvodnje i suvlasnik firme „FarStar OGIS medical“, prisjeća se pritiska kojem su kao firma bili izloženi u periodu korone.

“Plašili smo se da će država doći i konfiskovati nam proizvodnju isključivo za domaće tržište. Toga su se plašili i partneri iz Njemačke i zato smo dobili odobrenje da jednu količinu ipak pustimo na domaće tržište. Bili smo izloženi velikom pritisku. Dešavalo se da me ljudi čekaju ispred kuće i traže da im prodamo maske”, kaže Zatezalo.

Jadranka Ivanović, branilac prvooptuženog Zeljkovića, svjedocima je predočila dokaze da firma „FarStar OGIS medical“ u Agenciji za lijekove BiH nije registrovana za prodaju medicinskih sredstava na domaćem tržištu, već isključivo za proizvodnju i izvoz.

Ivanović je svjedoke okarakterisala kao kompromitovane i od Tužilaštva tražila da se Malijašević i Zatezalo stave pod istragu, kako bi se utvrdila njihova eventualna krivična odgovornost.

Branislavu Zeljkoviću, koji je kao kadar Ujedinjene Srpske obavljao funkciju direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, sudi se zbog spornih javnih nabavki medicinske opreme i sredstava edeza vrijeme trajanja pandemije korona virusa.

Pored Zeljkovića, optužnica tereti i Slavka Bojića, Dragana Dubravca, Sašu Markovića i Sanija Crljića, koji su zajedno sa Zeljovićem, kako stoji u optužnici, budžet Republike Srpske oštetili za više od 1.3 miliona maraka. 

Izvor
BN PORTAL

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button