Društvo
Aktuelno

Šulić ismijava narod: Manje marže ne bi pomogle nikome

Građani sve teže žive.

Odluka o ograničenju marži na 500 artikala, neće samo zaustaviti rast cijena, nego će cijene određenih artikala biti smanjene, smatraju u Vladi Crne Gore. U pretkodnom periodu su u Republici Srpskoj sprovedene akcije koje su imali sličan cilj, međutim na spisku proizvoda sa ograničenom maržom nalazi se oko tek dvadeset proizvoda. Udruženja koja se bave zaštitom potrpšaća kažu da je crnogorska odluka korisna.

„Ovo više nije povećanje cijena, ovo je divljanje cijena. Iskoristi se neki praznik ili događaj da se cijene dignu na enormno visok nivo. Onda se taj nivo zadrži, ili se spusti za nekih 5%, ali i dalje to nije dobra cijena, jer nemamo novac da kupimo ono što nam treba“, kaže Snežana Šešlija, izvršna direktorica Udruženja građana “ToPeeR” Doboj.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić, smatra da je odluka crnogorske Vlade marketinški trik i da građani Crne Gore neće imati bolju situaciju u svojim novčanicima. Tvrdi da se ova odluka odnosi samo na markete koji imaju 600 i više kvadrata.

„Ja sam u razgovoru sa vlasnicima marketa čuo da  njihovi marketi u malim sredinama ne prelaze tih 600 metara kvadratnih, tako da kada bi kopirali crnogorski model ne bi pomogli nikome. Mi kada donosimo uredbu, donosimo je da vrijedi za sve i za sve proizvode“, kaže Šulić.

Ekonomisti smatraju da su odluke o ograničenjima marži neophodne, jer pored dvadesetak proizvoda, cijene u Republici Srpskoj mogu konstantno rasti. Na primjer, hljeb od 600 grama ne smije biti skuplji od 1,90 KM, ali cijene drugih pekarskih proizvoda mogu rasti. Ekonomista Zoran Pavlović kaže da su sve dosadašnje aktivnosti Vlade rađene na teret drugih.

„Ograničenje marže da, proširenje proizvoda kao u Crnoj Gori da, jer jednostavno mi moramo biti svjesni činjenice da je to jedini oblik podrške i pomoći građanima, da proizvodi ne bi poskupili više nego što moraju, u smislu nabavnih cijena. Više puta sam rekao da kada inspekcijske službe pronađu da je neki od privrednih lanaca ili sistema napratio više nego što je maržom propisano, treba privremeno zatvoriti te objekte”, naveo je Pavlović.

Ministar Šulić navodi da kada Vlada Republike Srpske donese odluku o maržama želi da to građani osjete. Ipak, odluka koje bi proširile spisak sa proizvodima još nema.

Izvor
Бн портал

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button