Bez kategorije

Tihi heroj koji je od Srbina napravio najboljeg tenisera svijeta: Promijenio život Novaku Đokoviću i uveo mu ishranu kakvu dan danas ima

Čovjek koji je u mnogome uticao na nevjerovatan uspon Novaka Đokovića i skor od 64 pobjede i dva poraza u 2011. godini je doktor Igor Četojević.

On je još prije devet godina rekao smatra da je Rafaelu Nadalu potreban neko kao on kako bi mogao da ostane u trci sa srpskim teniserom na vrhu ATP liste.

Sada kada je Nadal pred kraj karijere, prisjećamo se njegovog djela i šta je učinio za Novaka.

Novakov bivši “guru” je promijenio način ishrane najboljeg tenisera svijeta, izbacio je gluten iz upotrebe, ali mu je prije svega pomogao na psihološkom planu.

 Nole je veoma inteligentan momak. On veoma brzo uči, upija svaku riječ i svaka naša sesija se uspješno završavala, bilo uživo, bilo telefonom. Đoković je shvatio da sport nije sve u životu, a to je bilo jako teško objasniti nekome ko je cijelog života posvećen tenisu. On sada vodi običan život, naravno uz određene granice, i ima rutine koji više odgovaraju mladom čovjeku kakav je on – započeo je Četojević u razgovoru za Marku.

Četojević ističe da je psihički fokus jako bitan za sportiste.

– Njegov napredak je bio ogroman. Bio je veoma nervozan prije i emocije mu nisu dozvoljavale da razmišlja kako treba. To smo sve ispravili meditacijom i sada je potpuno mentalno stabilan. Sportisti treba da shvate da nije sve u fizičkim granicama, već da se mečevi dobijaju u glavi – dodaje Četojević, prenosi Sportal.

Tada je imao poruku za Nadala.

– Ukoliko Nadal želi da pobedi Noleta, potreban mu je neko kao ja – uvjeren je bio doktor iz Srbije, što se na kraju ispostavilo tačnim.

Čemu je sve naučio Đokovića?

– Supruga mi je rekla da bi trebalo da pomognem Noletu jer ima problema sa alergijom. Počeo sam da učim Noleta jednostavnim stvarima, kao što je izbjegavanje da istovremeno jede i priča telefonom. Tako ignorišete hranu, koja je ključna za životni proces uopšte. Novak je na terapiju počeo da reaguje veoma dobro, dobio je apetit, prestale su stomačne tegobe i povraćanje poslije obroka – prisjetio se

On je napomenuo da je uoči obroka uveo novu praksu “blagosiljanja jela” jer se time ostvaruje “duhovna veza sa hranom”.

– U kineskoj medicini samopouzdanje dolazi iz stomaka – ističe on.

On je naglasio da se želja da pomogne Đokoviću rodila kada je video koliko je srpski as “opčinjen vimbldonskim peharom”

– Prosto me je dirnula ta Novakova ogromna želja za uspjehom. Kad je bio mali popeo bi se na stolicu i govorio ‘Ja sam Novak Đoković, šampion Vimbldona’. Već tada je uspijevao da vizuelizuje ono što želi da postane. Vimbldon je bio naš cilj. Ostvarili smo ga i moj posao je time bio završen – zaključio je Čatojević za kraj.

Izvor
Српска инфо

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button