Bez kategorije

Umjesto dobiti javna preduzeća planiraju gubitke

Većina privatizovanih firmi koje je kupila Vlada Republike Srpske trošeći milione maraka pod izgovorom da će ih podići i dobro prodati, i prošlu godinu su završile u gubicima ili sa neznatnom dobiti. Tako su npr. milioni uloženi u kupovinu HE Bistrica i propalog hotela Comsar Rudo, a umjesto profita, sabiraće se gubici i povećati spisak preduzeća gubitaša u vlasništvu Srpske. 

Poslovni planovi u svijetu služe da se isplaniraju pozitivni ishodi svake firme, samo je kod nas obrnuto pa se u poslovne planove uvrštavaju višemilionski gubici. Tako je npr. u planu poslovanja Hidroelektrane na Drini koja je u vlasništvu Republike Srpske, a u okviru kojeg posluju HE Bistrica Foča i hotel Comsar Rudo, predviđeno da u naredne tri godine posluju sa minusom.

Planirani gubitak HE „Bistrica“ u ovoj godini je 1,3 miliona KM, u idućoj 1,6 miliona, a u 2026. godini 1,8 miliona KM. Gubitak je planiran i za hotel „Rudo“ i to u ovoj godini – 591.000 KM, u idućoj 527.000 i u 2026. minus od 433.000 maraka. Oba zavisna preduzeća imaju loše pokazatelje likvidnosti u planskom periodu.

Ovo je navedeno na sjednici Skupštine akcionara.

U zapisniku sa skupštine akcionara HE na Drini piše da su manjinski akcionari bili protiv ovakvog plana poslovanja. Međutim, s obzirom na to da državni predstavnici u Skupštini akcionara imaju većinu glasova ovakav plan je, ipak, usvojen. Ono što je čudno u svemu je to da Vlada planira gubitke umjesto da traži rješenje za ozdravljenje propalih preduzeća.  

„Ne traže se eksperti, kvalifikovani stručnjaci, rijetko je naći bilo koje javno preduzeće u kome bi bio izbor na bazi javnog poziva pa odabir najboljeg čovjeka ali sva naša javna predueća pokazuju slabosti u poslovanju jer menadžment ne odgovara, a vrlo često imamo VD funkcije  a oni moraju da rade ono što se njima kaže a ne upravljati kompanijom“, kaže Zoran Pavlović,ekonomista.

Nisu samo Bistrica i hotel u Rudom gubitaši u vlasništvu Republike Srpske. Spisak je podugačak pa ćemo nabrojati samo neke koje je Vlada u prethodnom periodu prodala pa ponovo kupila. Iako su milioni utrošeni, ta preduzeća su samo gomilala gubitke, a neki od njih su otišli u stečaj.

Firma „Nova Romanija“ Sokolac za čiju kupovinu je Vlada izdvojila čak 5,6 miliona KM godinu je okončala sa gubitkom od oko 30.000 maraka. Tri miliona maraka je Vlada RS dala za kupovinu „Nove Tvornice prečistača“ iz Rogatice kako bi ovu firmu vratila u život, ali to nije pomoglo, te je ona godinu završila sa gubitkom od gotovo 250.000 maraka. Firma Andrićgrad iz Višegrada ima gubitak od 200 000 KM, dok je firma AD „GRAD“ Bijeljina godinu završila sa gubitkom od oko 300 000 KM.

Kao i sve kod nas, svaka državna kupovina je netransparentna i neobična, što je slučaj i sa Comsar hotelom u Rudom i HE Bistrica. Comsar hotel je bio  bio u vlasništvu ruskog oligarha Rašida Serdarova ali su ga HE na Drini kupile krajem 2022. godine za 2,23 miliona KM. Godinama hotel nije radio ali je uredno gomilao gubitke.  HE Bistricu je 2008. godine Srpska prodala firmi Kaldera kompany za 6,8 miliona KM, a 11 godina kasnije ponovo ga otkupila za nevjerovatnih 21,6 milion KM. 

„Mi trenutno imamo situaciju da korist od tih preduzeća imaju samo političke partije. Upravne i nadzorne odbore tih preduzeća uglavnom imenuju stranačke ljude i ono što je ključni problem jeste efikasnost takvog načina upravljanja“, ističe  Srđan Traljić, Transparensy International BiH.

U Republici Srpskoj više zanimljive vijesti nisu gubici, propala preduzeća, odlazak stanovništva, nova zaduženja. Nova i neobična vijest bi bila kada bi vlast uspjela nešto dobro i pozitivno da uradi za svoje građane. Do tad, ostaju nam novi milionski gubici iz budžeta Srpske i krpljenje rupa u našim novčanicima koji su produbljeni nebrigom vlasti za interese građana jer su oni očigledno zaslijepljeni svojim ličnim.

Izvor
Бн портал

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button