Politika
Aktuelno

Umjesto pametnih i mudrih sada govore neki drugi

Bivši predsjednik SDS-a Mirko Šarović danas je za N1 govorio o posljednjim političkim previranjima u BiH u jeku najavljenog usvajanja rezolucije o Srebrenici.

“Ja mislim da će pametni i mudri imati manju šansu da govore, a da će da progovore neki drugi. Ovo je jedan od najlošijih perioda u kojem se BiH našla od 1996. godina”, kazao je na početku gostovanja Mirko Šarović.

Može li sve proći bez eskalacije?

“Sada pametni nažalost šute, žele dobro ovoj zemlji i narodima u njoj. Slušao sam izjave nekih ministara kako će biti mirno i lijepo i stabilno, ali oni neodgovorni kojih ima mnogo u ovoj zemlji, dovoljno je nekoliko desetina ili stotinjak budala da izazovu problem u cijeloj zemlji. Dovoljna je samo mala iskra, a onih koji su ostrašćeni u ovoj zemlji ima i onda upadamo u tu spiralu lošu. Ja smatram da normalni ljudi treba da podignu svoj glas da poslije neodgovornih politika uđemo u normalnu situaciju”, kazao je Šarović.

On je poručio da je Dodik možda najodgovorniji za situaciju u BiH, ali nije jedini krivac.

“Ja mislim da je odgovornih za situaciju u BiH mnogo i na nekoliko strana. Možda je Dodik najodgovorniji, ali nije jedini krivac. Saučesnik u lošem stanju je međunarodni faktor, države, odnosno učesnici u BiH se ne mogu oprati svoje odgovornosti. Nismo vidjeli na Savjetu bezbjednosti nijednu kvalitetnu diskusiju niti potaz koji bi doprinio normalnom životu u ovoj zemlji. Od odgovornosti za stanje u BIH se ne može oprati ni Šmit. Pitanje je da li se trebao usuditi da uđe u ovakav rizik. Koliko god je ubjeđen da je to ispravno, morate imati odgovornost kada to namećete u zemlji kao BiH”.

“Ja ne dijelim politiku sa Željkom Cvijanović, ali treba je dobro poslušati i vidjeti šta je to BiH. I da je naopaka, ona je članica Predsjedništva BiH. Dolazi i izjavljuje da ona kao član kolektivnog šefa države, ona ne zna ništa o rezoluciji koja se sprema 7-8 mjeseci”, dodao je Šarović.

(BN/N1) Foto: N1

Izvor
BN TV

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button