Politika
Aktuelno

Velika akcija u BiH, pretresi na više lokacija

Pripadnici Granične policije BIH započeli su jutros akciju “Piramida” kako bi spriječili organizovano krijumčarenja migranata.

Kako je saopšteno iz ove bezbjednosne agencije pretresi se vrše na više lokacija na području Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog kantona i Kantona Sarajevo, na 16 lokacija i to u Bihaću, Cazinu, Brezi, Visokom, Sarajevu, Kaknju i Velikoj Kladuši.

“Do sada je pronađeno 14 osoba koje se sumnjiče da su počinili krivično djelo organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata u vezi s krivičnim djelom krijumčarenje osoba koji su bili dio međunarodne organizovane kriminalne grupe i koji su, u posljednjih šest mjeseci, preko teritorija BiH pokušali prokrijumčarili ili su prokrijumčarili više od 600 osoba, među kojima više od 100 maloljetnika.

Prema preliminarnim podacima, ova međunarodna organizovana kriminalna grupa, u proteklih šest mjeseci, ostvarila je novčanu korist veću od šest miliona konvertibilnih maraka”, saopšteno iz Granične policije.

Aktivnosti čiji je nosilac organizacijska jedinica Granične policije BiH za sprečavanje prekograničnog organizovanog kriminala provode se zajedno s Upravom kriminalističke policije MUP-a Republike Hrvatske i EUROPOL-om, a pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Današnju podršku u realizaciji, u kojoj sudjeluje više od 150 policijskih službenika, pružili su policijski službenici MUP-a Unsko-sanskog kantona, dok su tokom istrage kontinuiranu podršku Graničnoj policiji BiH pružali Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH i Služba za poslove sa strancima.

Iz Granične policija BiH navoda da u kontinuitetu nastavljaju poduzimati mjere na sprečavanju izvršenja krivičnih djela krijumčarenja ljudi, posebno protiv organizovanih kriminalnih grupa.

“Uz navedene aktivnosti, tokom prošle i u prva tri mjeseca ove godine policijski službenici Granične policije BiH su, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili 110 krivičnih djela krijumčarenja ljudi, nadležnim tužilaštvima podnijeli 83 službena izvještaja protiv 177 osoba”, navode iz Granične policije BiH

Izvor
Бн портал

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button