Bez kategorije

Vještačka inteligencija ugrožava bezbjednost djece na internetu

​Stručnjaci za sajber bezbjednost ističu da korištenje vještačke inteligencije (AI) može da ugrozi bezbijednost djece ne internetu.

Prema istraživanju Ujedinjenih nacija, oko 80 odsto mladih tvrdi da koristi vještačku inteligenciju (AI) više puta dnevno, a stručnjaci za sajber bezbijednost ističu da korišćenje AI može da ugrozi bezbijednost djece ne internetu.

Jedan od načina ugrožavanja bezbjednosti jesu brojne aplikacije koje su se pojavile sa razvojem AI, među kojima su aplikacije sa naizgled bezopasnim funkcijama, poput filtera na slikama, jer kada djeca ubace fotografije u takve aplikacije, ne mogu biti sigurna u kojoj će bazi podataka njihove fotografije završiti i da li će ih neko zloupotrebiti.

Štaviše, neke AI aplikacije, posebno četbotovi, omogućavaju da se lako pristupi sadržaju koji je neprikladan za najmlađe, navode iz kompanije Kasperski i dodaju da na primjer, postoji mnoštvo AI četbotova koji su posebno dizajnirani da koriste erotične sadržaje a djeca, čak i kada se traži provjera starosti, mogu sakriti stvarni uzrast.

Rizik nosi i igranje video igara na pametnim uređajima, što prema onlajn statistikama praktikuje čak 91 odsto djece uzrasta od tri do 15 godina.

Glasovno i tekstualno ćaskanje sa drugim igračima je sastavni dio nekih igara, a na taj način sajber kriminalci izgrađuju virtuelno povjerenje sa igračima, mame ih poklonima, a nakon toga lako dobijaju njihove lične podatke.

Kao potencijalnu prijetnju navode razvoj FinTech industrije za djecu i ističu da se očekuje porast prijetnji korišćenjem pametnih kućnih uređaja.

Kako bi se rizik izbjegao ili smanjio roditeljima se preporučuje da se redovno informišu o najnovijim prijetnjama, da aktivno prate onlajn aktivnosti djece, da komuniciraju sa njima, kao i da koriste digitalne alate i literaturu koja im u tome može pomoći, prenosi “b92”.

Izvor
nezavisne novine

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button