Politika
Aktuelno

Vlada Srpske dala milione i ostala kratkih rukava

Ocjenu „skretanje pažnje“  dodijelio je revizor Generalnom sekretarijatu Vlade Srpske uz dodatno mišljenje o usklađenosti poslovanja. Razlog je to što se stvarni udio Republike Srpske u Andrićgradu ne poklapa sa procentualnim učešćem u registru suda. 

Od desetina miliona maraka koje su se prethodnih godina slile na račune Andrićgrada i dugodišnjih obećanja da će se napraviti najveći turistički kompleks, došlo se do toga da Vlada svako malo mora finansijski da pomaže opstanak Andrićgrada.

Međutim,uzalud svi milioni, kada ni to nije po zakonu jer su revizori utvrdili da ulaganja Republike Srpske u Andrićgrad nisu upisana u sudski registar odnosno da procentualno učešće u registru suda nije usklađeno sa visinom stvarnog udjela Republike Srpske.

“U sudskom registru, vrijednost upisanog kapitala privrednog društva iznosi 10.000 KM sa procentualnim učešćem Republike Srpske od 63,7 odsto. Takođe, uvidom u finansijske izvještaje društva ‘Andrićgrad’ na dan 31.12.2023. osnovni kapital iskazan je u iznosu od 7.490.000 KM, a čine ga udjeli društva sa ograničenom odgovornošću u iznosu od 10.000 KM i ulozi u iznosu od 5.560.000 KM koji se u cjelini odnose na dodatne uloge Republike Srpske i ostali osnovni kapital u iznosu od 1.920.000 KM.

S tim u vezi, procentualno učešće u registru suda nije usklađeno sa visinom stvarnog udjela Republike Srpske koje bi bilo srazmjerno svim uplaćenim ulozima”, piše u revizorskom izvještaju.

Vršila su se i preknjižavanja pa je tako revizor utvrdio da je 200 000 KM dodatnog uloga u Andrićgrad iz poslovnih evidencija Ministarstva trgovine i turizma uknjiženo na poziciju dugoročne finansijske imovine u okviru generalnog sekretarijata Vlade.

„Imamo dvije situacije zbog koga je to tako. Prva situacija je da je to neko namjerno uradio i da se opet sprema neka malverzacija ili trgovina aktuelne vlasti koja u kontinuitetu pustoši RS, a s druge strane imamo da je to neko uradio ko je nestručan ko je došao na svoju poziciju podoban pa možda ne zna da radi svoj posao kako treba“, kaže Ognjen Bodiroga, poslanik SDS-a u NSRS.

Time što je Vlada Srpske postala većinski vlasnik Andrićgrada samo se opteretio budžet Srpske jer je Vlada na sebe preuzela sve nagomilane dugove. Činjenica da revizori nisu dali pozitivno mišljenje, pokazuje da se iza toga krije ili veliki kriminal ili nepravilnosti, smatraju u Listi za pravdu i red. 

„Nevjerovatan je podatak da imamo jedno stvarno stanje o ulozima kapitala u Andrićgradu, a da je potpuno drugo stanje ono koje je u papirima odnosno u sudskom registru. RS ulaže toliko više novca a da očigledno medi prstima Emir Kusturica. Demantovaće me Kusturica ukoliko doplati nedostajući kapital ali sve su prilike da je ovo cijena njegovog patriotizma“, smatra Đorđe Vučinić, poslanik u NS RS Lista za pravdu red.

“Andrićgrad” su zvanično, 2011. godine, osnovali Vlada Srpske, opština Višegrad i preduzeće “Lotika” režisera Emira Kusturice. Ukupni osnivački ulog iznosio je 10 hiljada maraka, od čega je Kusturičina “Lotika” uložila 5 100 maraka. U izgradnju kompleksa, Vlada Srpske je, bar prema zvaničnim podacima,  do sad uložila oko 15 miliona KM.

Izvor
Bn portal

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button