Bez kategorijePolitika

Vlast Srpske traži ukidanje Šmitovih odluka

Usvojeni su Zaključci klubova poslanika SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i poslaničkih grupa SPS i DNS:

Narodna skupština Republike Srpske noćas je na Jedanaestoj posebnoj sjednici usvojila Informaciju o razmatranju aktuelne bezbjednosne i političke situacije u svijetu sa aspekta reperkusija na Republiku Srpsku – prijedlog predsjednika Republike, predsjednika Narodne skupštine, predsjednika Vlade i srpskog člana Predsjedništva BiH i Zaključke u vezi sa ovom informacijom. 

Usvojeni su Zaključci klubova poslanika SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i poslaničkih grupa SPS i DNS:

1. Narodna skupština Republike Srpske traži da se od strane kolonijalne uprave u roku od 7 dana ponište sve odluke Кristijana Šmita, koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik.

2. Ukoliko se prvi zaključak ne ispuni, Narodna skupština Republike Srpske traži da se u najkraćem periodu održi sjednica Parlamentarne skupštini BiH.

– Proglase nedozvoljenim i ništavnim sve odluke Кristijana Šmita koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik,

– Da se zabrani organima BiH primjena tih odluka,

– Da proglase sajt OHR neprihvatljivim i antizakonitim mjestom objave akata,

– Da zabrani Službenom glasniku BiH da objavljuje akte stranaca i njihovih organizacija,

– Da se na istoj sjednici Parlamentarne skupštine BiH donese Izborni zakon BiH, sa svim poboljšanjima koji se tiču izbornog integriteta i da se razvlasti CIК u njegovom antiustavnom djelovanju,

– Da se postigne politički konsenzus o daljem evropskom putu BiH i da se taj proces bitno ubrza,

– Da se donese Deklaracija i potvrdi teritorijalni integritet BiH.

3. Ukoliko se ne ispoštuje Zaključak broj 2. Narodne skupštine Republike Srpske, Narodna skupština Republike Srpske traži od izabranih predstavnika da prestanu odlučivati na nivou BiH i da se više ne vraćaju u taj proces. 

– Narodna skupština Republike Srpske traži od političkih stranaka iz Republike Srpske koji su u partnerstvu sa političkim strankama iz Federacije na nivou BiH da formalno i suštinski napuste to partnerstvo.

– Narodna skupština Republike Srpske će donijeti svoju Deklaraciju i potvrditi teritorijalni integritet BiH predviđen Ustavom BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

– Republika Srpska će aktivirati sve zaključke i odluke Narodne skupštine i drugih institucija i nastaviti ih izvršavati.

– Republika Srpska će se povući iz svih sporazuma (o vojsci, indirektnim porezima, VSTS) u isto vrijeme poštujući Ustav BiH.

– Narodna skupština Republike Srpske će donijeti Izborni zakon Republike Srpske.

– Republika Srpska očekuje da se na predstojećem Uskršnjem saboru potvrdi kršenje Dejtonskog sporazuma.

4. Republika Srpska je opredjeljena za potpuno poštovanje i dosljedno primjenjivanje međunarodnog prava, Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i Ustava Republike Srpske.

5. Osuđujemo i odbacujemo protivustavno djelovanje dijela Međunarodne zajednice, tzv. visokog predstavnika i institucija BiH, kojima se nastoji erodirati ustavnopravna pozicija Republike Srpske i ojačati institucije BiH.

6. Osuđujemo i odbacujemo korištenje Suda i Tužilaštva BiH kao instrumenta kojima se nastoji nametnuti primjena odluka tzv. visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH koje su u suprotnosti sa odredbama Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i njegovih aneksa IV i X. 

7. Osuđujemo i odbacujemo korištenje sankcija Ministarstva finansija SAD kao sredstva pritiska na građane, političke partije i organizacije, ali i demokratski izabrane funkcionere Republike Srpske kojima se krše njihova ljudska prava i slobode. 

8. Кorištenje prijetnji i nasilja protiv građana Republike Srpske i njenih funkcionera, u cilju da se zastraši ili prinudi Republika Srpska da prihvati protivustavno djelovanje dijela međunarodne zajednice, tzv. visokog predstavnika i institucija BiH, bez odluka Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, biće smatrano aktom terorizma.

9. Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske će preduzeti potrebne mjere da bi zaštitila prava i slobode svojih građana i neutralisala posljedice protivustavnog djelovanja na svojoj teritoriji.

10.  Ovi zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja.

  Odmah po završetku Jedanaeste posebne sjednice, počeće Dvanaesta posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

Prijedlog dnevnog reda Dvanaeste posebne sjednice: 1. Nacrt izbornog zakona Republike Srpske.  

Skupštinske zaključke pdržala je vladajuća većna okupljena oko SNSD-a Milorada Dodika.

Izvor
Бн портал

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button