Bez kategorije

Vrijeme kada su konobari živjeli od bakšiša je prošlo

Gdje su nestale zanatlije i koliko su poslodavci spremni onom malom broju koji radi taj posao da plati?

Oglasi kojima se traže konobari, kuvari i sobarice sve su češći cijeloj Bosni i Hercegovini.  uz visoke plate, kuvarima I konobarima nude se i druge pogodnosti, poput smještaja, hrane, ili plaćenog zimskog odmora. I opet ih je teško naći. Dragana Tešević istraživala je

“U skorijem vremenu su bile jako male plate pa su svi školovani konobar i kuvari otišli. Jednostavno kad Zapad nudi 3-4 puta veću platu, tu radnici nemaju izbora”, kaže profesor praktične nastave i usluživanja Vladan Kurtuma.

To nam se obilo o glavu. Pa je sad kvalitetnog konobara i dobrog kuvara danas naći – isto je kao da tražite iglu u plastu sijena.

 “Vrijeme kad su radnici radili za minimalac, a živjeli od bakšiša je prošlo”, jasan je menadžer hotela “River” Milenko Dragičević.

Teško ih je u BiH naći za evropsku platu. 

“Konobari koji su u mogućnosti da prodaju skuplja jela i sa takvim prometima mogu da izađu i do 1.600 KM”, naveo je Dragičević.

Tridesetogodišnji Mladen Đukelić radio je i u inostranstvu pa se vratio. Jer, nije opcija, kaže, ni biti sezonac. Dobri uslovi ipak su presudni da se ostane ovdje.

“Mislim da bi dobri školovani I obučeni konobari trebali imati plati do dvije hiljade maraka , a kuvari duplo višem bar četiri hilajde, to su uslovi da  bi se kuvari i konobari zadržali na našem prostoru”, kaže Đukelić.

Zato ugostitelji pribjegavaju raznim trikovima da zadrže radnike. Jer kako sunce grane, ode I ovo malo radnika preko grane.

“Platili smo tog radnika koliko zaslužuje, druga stvar je odnoss poslodavac radnik. Nagrađivanje je takođe presudno u ovom poslu”, rekao je

Nikola Kuridža, menadžer turističkog komplesa “Semberski salaš”.”Imamo čak i radnike kojima smo obezbijedili smještaj, to su oni koji su se doselili iz Vlasenice, Milića”, navodi Dragičević.

“Van sezone ima i viška radnika, ali mi sebi ne možemo da dozvolimo taj luksuz da otpustimo, nego ih jednostavni čuvamo”, ističe Kuridža.

A omladina je, čini se, konačno prepoznala u kom grmu čuče pare, pa sve više odlikaša upisuje, donedavno nepopularne zanate.

“Svakako da planiram da radim ovaj posao jer sam upisao ono što volim, a da li bi radio ovdje, svakako da da, jer je potražnja ogromna”, rekao je maturant Stručne škole, smjer kulinarski tehničar Vuk Cvjetković.

Dok pokušavamo pošto poto da stvorimo, obučimo I zadržimo dobrog tradicionalnog zanatliju, rađaju se novi moderni zanati. Itekako plaćeni I omadini poznati jutjuberi, blogeri, vlogeri, influenseri. Šteta za nas je što ne umiju da pođone cipele, poprave slavinu ili zalijepe pločice.

Izvor
Бн портал

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button