Politika
Aktuelno

Vučević: Srbija će pomagati i štititi Srpsku, svidelo se to nekome ili ne

BEOGRAD – Srbija će pomagati Republiku Srpsku, štititi i voljeti kao niko drugi i kao nikoga drugog, svidelo se to nekome u međunarodnoj zajednici ili ne, poručio je danas mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević.

Vučević je istakao da Srbiji niko ne može da zabrani da voli Republiku Srpsku, ni da nametne krivicu i stigmu genocidnog naroda, niti će ikada više Drina biti rijeka na kojoj se uspostavlja embargo Srba protiv Srba.

On je naglasio da je BiH zemlja tri konstitutivna naroda, među kojima je srpski, te da njen integritet Srbija poštuje i nikada ga nije dovela u pitanje niti će to činiti, prenosi Srna.

“Svako će uvek u Srbiji imati sagovornika ukoliko želi da radi na jačanju dejtonske BiH. Države u kojoj će se poštovati slovo, a ne proizvoljni duh Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine. Država u kojoj će Republika Srpska moći da ostvaruje sva ona prava koja sleduju i koje srpski narod želi da ostvare”, rekao je Vučević u ekspozeu na sjednici Skupštine Srbije.

On je naglasio da duboko vjeruje da je istorijski dogovor Srba i Bošnjaka moguć i da Bošnjacima želi sve najbolje.

Vučević je rekao da Srbija nikada nije, niti će osporavati crnogorsku državnost, navodeći da je Crna Gora država koja kroz istoriju nije imala nikog bližeg od Srbije i nema razloga da tako ne bude ponovo.

“Iza nas su godine veštački kreiranih podela, a ispred nas su dani zajedničke pobede”, rekao je Vučević. 

Vučević je izjavio da će se zalagati za pravnu državu, za veće kažnjavanje onih koji čine zločine i veću brigu prema žrtvama zločina, naglasivši da je Srbija pravna država koja svojim građanima obezbjeđuje pravo, pravdu i sigurnost i u kojoj zločini neće moći da se isplate.

“Pravda drži zemlju i gradove. Ovo je nasušna misao koja nam uvek mora biti zvezda vodilja koja će nas inspirisati da se žrtvujemo, ali i učiniti da pobeđujemo kako bismo svom narodu obezbedili pravo, pravdu i bezbednost”, rekao je Vučević izlažući ekspoze u Skupštini Srbije.

On je istakao da svi znamo da je sudska grana vlasti nezavisna od preostale dvije, izvršne i zakonodavne, ali da isto tako mora biti jasno da je na nosiocima sudskih funkcija velika odgovornost.

“Oni moraju u svojim presudama uvek uzimati u obzir opšti interes, tako i interes oštećenog, čega nam je neretko nedostajalo i zbog čega su građani sa pravom dizali glas i postavljali pitanja”, naglasio je Vučević, prenosi Tanjug.

 On je podsetio da je skupštinska većina 2019. godine donijela izmjene Krivičnog zakonika, kojim je u pravni sistem vraćena kazna doživotnog zatvora bez prava na uslovni otpust.

“Izmenama iz te godine uvećani su brojni posebni minimumi, kada je reč o kaznama zatvora za različita krivična dela. Da nije bilo tako, bojim se da mnogi ne bi osetili mač pravde, koji uvek mora stajati u ruci nosioca pravosudne vlasti. Ne da bi se bilo ko ugnjetavao, već naprotiv, da bi se ugnjeteni zaštitili i da bi se ukazalo neophodno zadovoljenje u vidu izrečene kazne onima koji su im naneli zlo”, rekao je Vučević.

Izvor
Nezavisne novine

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button