Politika
Aktuelno

Za njih su godine samo broj: Penzioneri “drmaju” političkom scenom u BiH

Poznata je činjenica da politikom, političkim procesima i društvenim odlukama u BiH, gotovo tri decenije upravlja maltene jedna te ista garnitura ljudi, te da su se u svakom od tri konstitutivna naroda utvrdile vođe koje se bezmalo pitaju za sve.

Takve okolnosti napravile su politiku gotovo pa idealnim zanimanjem, pa u BiH postoje oni koji su upravo zahvaljujući politici komotno mogli da popune radni staž. Zato ćemo se u kratkim crtama upoznati sa poslanicima i delegatima u parlamentima širom BiH, a koji su po svojim godinama već odavno trebali da odmaraju u penziji ili su stekli pravo na to, ali im je politika omogućila da taj posao obavljaju dok god mogu.

Treba napomenuti, da u ovom slučaju, nisu “obrađene” skupštine opština i gradova u Republici Srpskoj i kantoni i opštine u Federaciji BiH, već samo Narodna skupština RS, vlade Republike Srpske i FBiH, Savjet ministara BiH, Predstavnički dom PS BiH, Dom naroda Parlamenta BiH, Predstavnički dom i Dom naroda Parlamenta FBiH.

Prema dostupnim podacima, najstariji aktivni političar u svim navedenim institucijama je Sredoje Nović, koji kao 77-godišnjak, predstavlja SNSD u Domu naroda Parlamenta BiH.

Nović je neko ko se može pohvaliti izuzetnom političkom karijerom, u smislu toga da je još u bivšoj državi, a na nivou SRBiH, obavljao brojne funkcije u službi državne bezbjednosti, što je kasnije uspio i u Srpskoj. Zanimljivo je da, iako se rijetko kandidovao na izborima, bio biran za ministra u Vladi Srpske čak tri puta, a bio je i prvi direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), kao i ministar u Savjetu ministara BiH. U Dom naroda BiH je biran nakon 2015. godine, da bi to ponovo uslijedio nakon prethodna dva izborna ciklusa.Međutim, Nović, nije jedini penzioner u Domu naroda Parlamenta BiH. Društvo mu prave partijski kolega Nikola Špirić, kao i Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH i Šefik Džaferović, bivši član Predsjedništva BiH, a svi su blizu osme decenije života.

Kada je u pitanju Narodna skupština Republike Srpske, nekoliko narodnih poslanika je zagazilo u sedmu deceniju života, ali je samo jedan koji ima mogućnost da po godinama ode u penziju. To je Nataša Radulović iz SNSD. Ona je, podsjećanja radi, kao najstarija poslanica u ovom sazivu parlamenta, presjedavala skupštinom Srpske tokom jedne sjednice, kada se biralo novo rukovodstvo.

Penzionera ima i u Vladi Republike Srpske. I to troje: Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza, Zora Vidović, ministar finansija i Željka Stojičić, ministar prosvjete i kulture (iako ona još uvijek nije zvanično napunila 65 godina).

S druge strane, u Vladi FBiH, nema nijedan ministar koji bi po godinama trebalo da bude u penziji, a ista stvar je i kada je u pitanju Savjet ministara BiH.

U Predstavničkom domu parlamenta BiH, sjedi njih pet. To su: Nebojša Radmanović iz SNSD, koji je nakon Novića, najstariji političar kada su u pitanju parlamenti i vlade, Amor Mašović i Denijal Tulumović iz SDA, Jasmin Imanović (SDP BiH) i Predrag Kožul, Klub poslanika iz hrvatskih stranaka.

Što se tiče poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, u klupama sjedi sedam penzionera. Iz SDA dolaze Miralem Galijašević i Ivica Šarić, Mladen Bošković je izabran na izborima ispred koalicije hrvatskih stranaka, Dragan Mioković predstavlja Našu stranku, Safet Omerović SBiH, Dževahid Sokić , POVJERENJE! i Luka Faletar – HDZ 1990.

Šest je broj delegata iz Doma naroda Parlamenta FBiH, koji po godinama mogu biti penzioneri. Iz Kluba Bošnjaka to je Hikmet Hodžić, Kluba Hrvata Ivo Tadić, a najviše ih je iz srpskog kluba, četvoro: Ljubinka Atanasijević, Zora Dujmović, Mladen Lonić  i Smiljana Viteškić, pišu Nezavisne.

Izvor
Srpska info

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button