Politika
Aktuelno

ZAKAZAN IZBORNI DERBI Trivićeva protiv Stanivukovića za gradonačelnika Banjaluke

Sabor banjalučkog Gradskog odbora PDP potvrdio je ranije najavljivanu odluku da Draško Stanivuković bude zvanični kandidat te stranke za još jedan gradonačelnički mandat.

Prije deset dana, predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić takođe je postala zvanični kandidat te stranke za gradonačelnika najvećeg grada u Srpskoj, dok je SNSD prije tri sedmice otkrio da je njihov kandidat Nikola Šobot.

Time je, praktično, zatvoren krug najozbiljnijih pretendenata za gradonačelničku funkciju, bez obzira na to da li će SDS ili neke druge stranke i politički pokreti u bliskoj budućnosti takođe objaviti imena svojih kandidata za gradonačelnika Banjaluke.

Iako, u svakom slučaju, ne treba potcjenjivati snagu SNSD u Banjaluci, kao ni njihovog zvaničnog kandidata, najveću pažnju javnosti već mjesecima privlači ranije potencijalni, a sada već zvanični predstojeći izborni duel nekadašnjih bliskih saboraca, a danas najljućih političkih protivnika, Draška Stanivukovića i Jelene Trivić.

“Pobjednički hod”

Nakon što je preksinoć ozvaničeno da će Stanivuković ponovo biti kandidat PDP za gradonačelnika, lider te partije, Branislav Borenović, poručio je da je iz Banjaluke poslata “jedna snažna, moćna, pobjednička poruka”.

– Idemo pobjedničkim hodom, da 6. oktobra na izborima odnesemo veliku pobjedu za gradonačelnika Banjaluke, našeg Draška Stanivukovića, da pobijedimo Dodikov SNSD i da budemo partija broj jedan u Banjaluci. To će biti snažan podstrek za opšte izbore, koji će konačno opredijeliti da Republika Srpska bude normalna, snažna, razvijena zemlja, jer ćemo SNSD poslati u političku prošlost, osloboditi i obnoviti Republiku Srpsku – poručio je Borenović.

S druge strane, predsjednica Narodnog fronta, Jelena Trivić, prethodnih mjeseci više puta slala je poruke da u Banjaluci “režim ima dva kandidata – formalnog, Nikolu Šobota i suštinskog, Draška Stanivukovića”.

Takođe, Trivićeva nije krila želju da ostale opozicione stranke, prije svega SDS i Lista Za pravdu i red Nebojše Vukanovića, podrže njenu kandidaturu za gradonačelnika Banjaluke.

 Da li će opozicija imati jednog kandidata zavisi i od stava Liste za pravdu i red i SDS i ne bih unaprijed da predviđam njihove odluke, jer je to nezahvalno, ali se nadam da se možemo okupiti oko jednog imena – poručivala je Trivićeva.

Ako je suditi po zaključcima koje je Vukanovićeva Lista za pravdu i red objavila nakon prekjučerašnjeg sastanka njenih predstavnika i povjerenika u Palama, Trivićeva je uspjela da obezbijedi njihovu podršku.

– Lista za pravdu i red ostaje principijelna, nigdje nema nikakvog dodira i saradnju sa režimom, vladajućom strankom i njenim prikolicama. U Trebinju, Ugljeviku i Nevesinju naša Lista će predložiti kandidate za gradonačelnika i načelnike opština, a u ostalim mjestima podržaćemo kandidate opozicije. Dogovorili smo aktivnosti i korake, od prikupljanja potpisa do izborne kampanje – objavio je Vukanović na svom blogu.

Iako nije otvoreno objelodanio podršku Trivićevoj, s obzirom na krajnje negativan stav koji lider Liste Za pravdu i red ima prema Drašku Stanivukoviću prilično je jasno ko će biti “kandidat opozicije” koji će dobiti Vukanovićevu podršku.

SDS još vaga

Opet, nešto komplikovanija situacija je sa SDS, a odlično obaviješteni izvori Srpskainfo iz vrha te stranke otkrivaju nam da će u narednih nekoliko dana Gradski odbor SDS Banjaluka raspravljati o tome da li će ta stranka imati svog kandidata, ili će pak na predstojećim izborima podržati nekog drugog opozicionara za prvog čovjeka najvećeg grada u Srpskoj.

– Ovih dana, pa možda i večeras, trebalo bi da se održi sjednica GrO SDS Banjaluka. To je prva sjednica na kojoj će se zvanično raspravljati o toj temi, ali tu se neće donijeti konačna odluka. Trebalo bi da se raspravlja o tome kakav stav da zauzme stranka o kandidatu za gradonačelnika Banjaluke, očekuje se konstruktivna rasprava i vjerovatno će za nekoliko sedmica biti poznata konačna odluka – otkrivaju izvori našeg portala.

Ističu da su i dalje “sve opcije u igri”, te da je još otvoreno da li će SDS u Banjaluci podržati Draška Stanivukovića, Jelenu Trivić ili će, možda, imati svog kandidata za gradonačelnika.

– U Gradskom odboru to još nije iskristalisano niti je poznato u kom procentu neko od mogućih rješenja ima podršku članova GrO. Razgovori se vode i sa drugim političkim subjektima, s Narodnim frontom i PDP, pa zbog toga još nije donijeta odluka. Nakon te odluke, Glavni odbor SDS trebalo bi da pruži svoju saglasnost – objašnjavaju naši izvori.

Predsjednik SDS, Milan Miličević, za Srpskainfo potvrđuje da njegova stranka još nije donijela konačnu odluku o Banjaluci

– Gradski odbor SDS još nije donio zvaničan stav da li će podržati nekog drugog opozicionog kandidata ili će imati svog. To je još u fazi konsultacija – kratko nam je rekao Miličević.

Izvor
Srpska info

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button